Kategorie: Wszystkie | Bindowane | Kartki | Wycinanki papierowe | Wypieki | Zakładki | candy
RSS
niedziela, 06 lutego 2011

Kartki, a na nich po raz kolejny ptaszor. Coraz bardziej lubię papier i już mi źle, że wieczór jest tak krótki... Przyjemnie wciagające zajęcie:)

Kartka urodzinowa

Kartka urodzinowa

czwartek, 03 lutego 2011

U mnie, powolutku i małymi kroczkami, nastąpiło otwarcie sezonu wielkanocnego. W najbliższej przyszłości mogę mieć nieco ograniczony czas, także zaczynam juz dziś:)

Wielkanoc kartka

Wielkanoc kartka

Wielkanoc kartka

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Kolejne próba sił w zabawie:)

U Moni, do 31.01, http://monika-jot.blogspot.com/2011/01/rocznica-i-candy.html

Candy

 U Ulietty, candy100postne, do 31.01., http://ulietta.blogspot.com/2011/01/candy-100postne.html

Candy

 U Veny, do 13.02, http://vena7.blogspot.com/2011/01/candy-do-14-lutego.html?showComment=1295905771368#c7256397397044694878

Candy

Na Zielonej Wyspie, do 13.02, http://zzielonejwyspy.blox.pl/2011/01/Candy-na-roczek.html

Candy

22:29, olutek009
Link Komentarze (1) »

W ostatnim czasie pokazywałam scrapki, które zrobiłam. Tym razem wystąpią te same scrapki, ale już wykorzystane w zakładkach do książek. Oto kilka gotowych zakładek: 

Zakladka ptak

Zakladka zyrafa

Zakladka kon na biegunach

Zakladka ptak 2

Zakladka zyrafa 2

Tagi: zakładki
21:58, olutek009 , Zakładki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 20 stycznia 2011

Karuzela z papierowymi zwierzątkami. Jest na tyle lekka, że bez przerwy delikatnie się porusza.

Karuzela

Różne były opinie na temat tego, co to właściwie za zwierzęta. Może ktoś ma ochotę zgadywać? :) Nię będe zdradzać nic więcej, ale zamieszczam dokładniejsze zdjęcia:

Karuzela

Karuzela

Karuzela

Karuzela

środa, 19 stycznia 2011

Dziś zapraszam do wypieku szarlotki z budyniem, tzw. uśmiechu teściowej. Pasuje idealnie do aury, z jaką zmagamy się w ostatnich dniach. Z kawą, herbatą, co kto lubi. Przepis jest bardzo prosty i mogę zapewnić, ciasto zawsze wychodzi.

Na ciasto potrzebne będą:

25 dkg mąki

7,5 dkg cukru

12,5 dkg masła

1 jajko

odrobina śmietany (w zależności, jak dobrze skleja się ciasto)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Ponadto:

jabłka (małe cząstki lub tarte)/ przecier z jabłek

cynamon

0,75ml mleka

2 opakowania budyniu

Ta ilość składników wystarcza na maleńką blaszkę, dlatego ja robię z podwójnej ilości. Wszystki składniki łączymy razem i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na ok. 3/5 i 2/5. Większą część wykładamy na spód blaszki. Wkładamy na ok. 20 minut, by delikatnie zapiec ciasto (nie będzie zakalca). W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jeśli używamy świeżych owoców, należy je umyć, wydrążyć gniazda nasienne i ewentualnie obrać ze skórki. Jeśli mamy gotowy przecier jabłkowy albo jabłka ze słoika, które przygotowaliśmy na zapas zimowy, będziemy mieli teraz łatwiejszą pracę:) Od razu wstawiamy tez mleko na piec i przygotowujemy budyń. Na 2 opakowania należy użyć 0,75 l mleka i tyle cukru, ile zaleca producent budyniu.

Wyciągamy spód z piekarnika. Układamy na nim jabłka/przecier. Spód można wcześniej delikatnie przesmarowac dżemem. Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem, gdy preferujemy słodszy smak ciasta. Dla mnie cukier nie jest tu już niezbędny.

Następnie na jabłka wylewamy budyń.  Na sam wierzch układamy rozwałkowaną pozostałą cześć ciasta.

Pieczemy ok. 1 h w 180*C.

Smacznego!

Ps. Jeśli dobrze się przyjrzymy kawałkowi ciasta, zobaczymy, skąd pochodzi jego nazwa;)

Szarlotka

piątek, 14 stycznia 2011

Przy okazji słuchania LP3 zrobiłam dziś kartkę urodzinową, raczej dla młodej osóbki. Jako, że nie ma jeszcze adresata, pod obrazkiem zostawiłam miejsce na tekst:)

Kartka urodzinowa

Listy słuchało się przyjemnie, więc w międzyczasie powstał także mój pierwszy aniołek. Znalazł już swoje miejsce na ścianie.

Aniołek zawieszka

czwartek, 13 stycznia 2011

Wczoraj razem z moim synkiem piekliśmy drożdżowe uśmieszki. W sumie planowaliśmy zrobić rogaliki, ale wyrastały tak długo, że większość się pootwierała i w ten oto sposób mamy drożdżowe uśmieszki;) Ciasteczka są mało słodkie, choć, jak kto woli, można dodać więcej cukru do ciasta. Ja wolę mniej słodkie ciasto, a coś słodszego wewnątrz:)

Do zrobienia ciasta potrzebne są:

2,5 szkl. mąki

1 opakowanie drożdży typu instant (równie dobrze można użyć świeżych, ok. 5dkg)

2 żółtka

2 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3/4 szkl. mleka

8 dkg masła

szczypta soli

konfitura, dżem, owoce, serek homogenizowany do wyboru, do koloru, co kto woli:)

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, żółtka, cukier i wyrabiamy. Po chwili dolewamy mleko (lekko podgrzane) i nadal wyrabiając, dolewamy stopniowo stopione masło. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy gładkie odchodzi od dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na dość cieńki placek i wykrawać z niego kółka (szklanką lub czymś nieco szerszym). Na kółka nakładamy wybrany przez nas dodatek, sklejamy i układamy na blaszce. Można jeszcze raz odstawić do wyrośniecia, ale już na krótko, ok. 15 minut. Piec w 180*C przez ok. 25minut (mają tylko lekko ściemnieć).

Smacznego!

Drożdżowe uśmiechy

I mały dowód, że wychodzą pyszne:)

d

środa, 12 stycznia 2011

Zamówiłam kilka pomocy do papierowej zabawy i teraz grzecznie muszę na nie poczekać. Aż 2 tygodnie. Czasem takie 2 tygodnie bywają straaasznie długie.. Korzystając z wolnej chwili, zrobiłam kilka scrapek na kartki. Oglądając prace, jakie tu zamieszcza wiele osób, trochę mi wstyd pokazywać takie pierdólki. No ale od czegoś muszę zacząć;)

Helikoptery

Ptaki

Zyrafy

Dziś zapraszam na candy urodzinowe u Noami. Losowanie 28.01.

http://noamiworld.blogspot.com/2011/01/moje-pierwsze-candy.html#comments

Noami

A tutaj zamieszczam link do pierwszego candy u LouDotMac:

http://lou-dot-mac.blogspot.com/2011/01/first-ever-blog-candy.html

Tu jeszcze jedno candy urodzinowe, u Zoe:

http://www.makeitcrafty.com.au/news/its-my-1-year-blogoversary-candy/comment-page-4#comment-4641

Zoe

Tagi: candy
21:49, olutek009 , candy
Link Dodaj komentarz »
Coś Ci sie spodobało?

Napisz do mnie:

olutek009@gmail.com